Aktualności.

Wakacyjna Akcja Caritas 2017

kolonie_Caritas_2015_II_1Turnusy rehabilitacyjne dla niepełnosprawnych dzieci i młodzieży oraz turnus kolonijny - tak łódzka Caritas zaplanowała tegoroczną akcję letnią. Wakacyjna Akcja Caritas rozpoczyna się już w poniedziałek, 26 czerwca 2017 roku, w Ośrodku Rehabilitacyjno-Wypoczynkowym łódzkiej Caritas w Drzewocinach. Na pierwszy turnus rehabilitacyjny, w dniach 26 czerwca – 9 lipca, przyjeżdża 42 niepełnosprawnych dzieci, które wypoczywać będą pod opieką kleryków Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi i grona wolontariuszy „Ama Deum – kochaj Boga”. W połowie lipca w ośrodku rozpocznie się kolejny turnus rehabilitacyjny dla 20-osobowej grupy młodzieży. 29 lipca rozpoczyna się w Drzewocinach turnus kolonijny dla 80 dzieci z regionu łódzkiego.

Orędzie Franciszka na Dzień Ubogich

FranciszekZnaczeniu Światowego Dnia Ubogich, obchodzonego w tym roku po raz pierwszy 19 listopada, poświęcił Franciszek swoje orędzie opublikowane we wtorek w Watykanie. Zaznaczył, że dzień ten będzie obchodzony co roku w XXXIII Niedzielę Zwykłą – tydzień przed uroczystością Chrystusa Króla. Swoje przesłanie Ojciec Święty opatrzył hasłem „Nie miłujmy słowem, ale czynem”, zaczerpniętym z 1 Listu św. Jana.

Poradnictwo specjalistyczne dla osób potrzebujących

Poradnictwo_2017Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na konsultacje indywidualne, które odbywają się w naszym Punkcie Pomocy Charytatywnej przy ul. Wólczańskiej 108 w Łodzi. Specjaliści dostępni podczas dyżurów to prawnik, psycholog, terapeuta uzależnień, pracownik socjalny, kurator zawodowy. Poradnictwo jest skierowane przede wszystkim do osób uzależnionych od alkoholu, członków rodzin osób z problemami używania narkotyków i zagrożonych uzależnieniem, osób bezdomnych, zagrożonych bezdomnością, wychodzących z bezdomności oraz innych osób potrzebujących wsparcia.

Więcej aktualności »»

Uczynki Caritas- Chorych nawiedzać