Start » Projekty

Kromka chleba dla sąsiada 2018

Wolontariat na miarę

logo_wolontariatCelem projektu jest rozwinięcie oraz wzmocnienie potencjału 15 parafii archidiecezji łódzkiej poprzez podnoszenie kompetencji obecnych i przyszłych wolontariuszy - członków Parafialnych Zespołów Caritas, co pozwoli na wzrost zaangażowania i mądrego pomagania społeczności lokalnej. Adresatami projektu będą obecni i przyszli wolontariusze Parafialnych Zespołów Caritas działających na terenie archidiecezji łódzkiej oraz osoby duchowne (proboszczowie, wikariusze) z parafii archidiecezji łódzkiej, w których Parafialne Zespoły Caritas działają od niedawna/ad hoc lub jeszcze nie zostały powołane.

Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym

warsztaty_kulinarne_2018Celem projektu jest reintegracja oraz poprawa jakości życia uczestników projektu - osób z niepełnosprawnością i osób w wieku emerytalnym – mieszkańców województwa łódzkiego znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

Wakacje z Caritas

kolonie_2018_2„Polskie drogi” to temat przewodni kolonii organizowanych w 2018 roku przez Caritas Archidiecezji Łódzkiej.   Pod tym hasłem zapraszamy dzieci i młodzież do wędrówki po Polsce. Każdego dnia zagoszczą w innym miejscu naszej ojczyzny, aby poznać jej historię, sławnych Polaków i najważniejsze wydarzenia z dziejów naszego państwa.

Rehabilitacja dla seniora

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja dla seniora” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu poprawa stanu psychofizycznego ok. 30 mieszkańców archidiecezji łódzkiej. Cel będzie realizowany poprzez indywidulane i grupowe działania fizjoterapeutyczne dostosowane do potrzeb i możliwości uczestników.

Rehabilitacja neurologopedyczna seniorów dotkniętych udarem

100na100_małyCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Rehabilitacja neurologopedyczna seniorów dotkniętych udarem” w ramach programu 100 projektów na 100 lecie Odzyskania Niepodległości Polski. Celem projektu jest poprawa stanu zdrowia 10 mieszkańców archidiecezji łódzkiej  dotkniętych udarem mózgu. Dzięki dofinansowaniu możliwy był zakup systemu rehabilitacji afazji. Na bieżąco realizowane są sesje neurologopedyczne.