Start » Biuro Wolontariatu

Godziny otwarcia w okresie 1 lipca - 28 sierpnia 2015
poniedziałek, środa, piątek: 9:00 - 15:00
wtorek, czwartek: 11:00 - 17:00

Dojazd do Biura wolontariatu tramwajami linii: 2,3,6,11,16 lub autobusem linii 99 i 99A

XI Zbiórka żywności Caritas - przyłącz się!

zbiórka żywności 2013 - 1W piątek i sobotę, 9 i 10 grudnia 2016 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, jedenastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 93 sklepach sieci m.in. Biedronka, Kaufland, Carrefour, Tesco oraz Polomarket w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie i Rzgowie. Serdecznie prosimy o włączenie się w zbiórkę i hojne wsparcie!

Pracownicy NGO z Ukrainy w Biurze Wolontariatu Caritas

Ukraina_09_2016W dniu 21 września w Biurze Wolontariatu Caritas odbyło się spotkanie z przedstawicielami organizacji pozarządowych i jednostek samorządu terytorialnego z Winnicy (Ukraina), którzy przebywają w Łodzi w ramach wizyty studyjnej. Pracownicy Biura Wolontariatu zaznajomili gości z działalnością Caritas w Polsce, szczególna uwagę poświęcono działaniom łódzkiej Caritas. Zaprezentowano również organizację wolontariatu, zasady współpracy z wolontariuszami i ich zakres działań. Goście z Ukrainy okazali się bardzo zainteresowani podejmowanymi tematami, wywiązała się żywa dyskusja.

Nakręć się na wolontariat!

plakat_FIO_małyBiuro Wolontariatu Caritas realizuje projekt „Nakręć się na wolontariat!”, który jest współfinansowany ze środków krajowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich. Głównym założeniem projektu jest rozwinięcie i wzmocnienie potencjału 80 obecnych i przyszłych wolontariuszy łódzkiej Caritas, aby bardziej aktywne i świadome podejmowali działania charytatywne  na rzecz potrzebujących mieszkańców naszej archidiecezji.

VII Pieszy Rajd dla Wolontariuszy

Rajd dla wolontariuszy maj 2015Zapraszamy wolontariuszy i sympatyków wolontariatu do udziału  w VII Pieszym Rajdzie dla Wolontariuszy, który  odbędzie się w ramach projektu „Promocja i organizacja wolontariatu w Mieście Łodzi”, współfinansowanego ze środków Miasta Łodzi. Impreza odbędzie się w sobotę, 4 czerwca 2016 roku. Ruszamy z Łęgu Ręczyńskiego do Przedborza (całość trasy to około 18 kilometrów). Na Wasze zgłoszenia czekamy do 19 maja.