Start » Wolontariat hospicyjny

Pomóż nam złapać WILKa

O wolontariacie Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Wolontariat hospicyjny 420

Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej (ZDOH) powstały w 1995 roku, obecnie jako Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej w strukturach Caritas Archidiecezji Łódzkiej jest jednostką, która początkowo działała wyłącznie w oparciu o wolontariat medyczny i niemedyczny. Po pięciu latach wraz ze zmianą struktury finansowania (kontraktowanie świadczeń medycznych) ZDOH Caritas przekształcił się w jednostkę częściowo zatrudniającą pracowników. Aktualnie pracownicy to grupa 20 osób, których zadaniem jest zabezpieczenie pomocy medycznej i psycho-socjalnej udzielanej pacjentom oraz obsługa administracyjno-księgowa jednostki.

Zostań wolontariuszem hospicyjnym - XXI edycja kursu

wolontariat hospicyjny 2017Hospicjum domowe Caritas Archidiecezji Łódzkiej informuje, że w styczniu rozpoczyna się kolejny kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych. Kolejne spotkania z możliwością zapisów we wtorki: 10, 17 i 24 stycznia 2017 roku, o godzinie 18.00, w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111. Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy mają ukończone 18 lat.

Przygotowanie wolontariuszy do posługi

Wolontariat hospicyjny 2Stworzenie wolontariuszom odpowiednich warunków do realizacji ich „daru serca” – dobrowolnej, bezinteresownej pomocy nieuleczalnie chorym wymaga od hospicjum, jako instytucji, wielu działań wykraczających poza jego podstawową działalność. Od 1995 roku prowadzimy kurs podstawowy dla kandydatów, przygotowujący ich na wolontariuszy hospicjum domowego Caritas. Z dotychczasowych edycji skorzystało już ponad tysiąc osób. 10 stycznia 2017 roku, o godz. 18:00, w sali konferencyjnej w siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111, rozpocznie się kolejna edycja kursu dla kandydatów na wolontariuszy. Serdecznie zapraszamy!

Opieka nad osieroconymi

Wolontariat hospicyjny 4Zespół Domowej Opieki Hospicyjnej zajmuje się nie tylko pacjentem, ale służy wsparciem także rodzinie chorego. Pomoc ta nie kończy się w momencie śmierci pacjenta. Do dyspozycji osieroconej rodziny jest psycholog hospicjum, kapelan oraz pracownik socjalny. Znacznym wsparciem są także wolontariusze, którzy pomagają członkom rodziny chorego przetrwać najcięższe chwile po odejściu ich bliskich.

Rodzaje działalności wolontaryjnej w hospicjum Caritas

Wolontariat hospicyjny 3Wolontariusze którzy przeszli kurs dla kandydatów i zaliczyli egzamin końcowy, podejmują pracę wolontaryjną w przynajmniej jednym z trzech, wybranych przez siebie obszarów działalności - jako wolontariusze medyczni, akcyjni i wspomagający.

Prawdziwe historie - świadectwo Lucyny Mokrzyckiej

lucyna mokrzyckaUkończyłam kurs przygotowujący do uzyskania możliwości bycia wolontariuszem i posługiwania chorym. Zdałam egzamin końcowy. Radość i obawa, a nawet strach przed tym co miało nastąpić. Stawiałam pytanie, czy sobie poradzę, choć wiedziałam, że teoretycznie jestem bardzo dobrze przygotowana do podjęcia posługi chorym. Wiedziałam również, że nie będę sama, ponieważ chorymi w hospicjum domowym zajmuje się cały zespół medyczny oraz duchowny, a wolontariusz nigdy ze swoimi problemami nie jest sam i w razie potrzeby może kontaktować się z członkami z zespołu medycznego.