Aktualności.

Rodzina Caritas Rodzinie syryjskiej

rodzina_rodzinie_240_2Wspólnota łódzkiej Caritas - pracownicy i wolontariusze - podjęli wyzwanie pomocy rodzinom syryjskim. W ramach programu Rodzina Rodzinie objęliśmy patronatem rodzinę Abdulnour Shafik Jayoghly. Przez kolejnych 6 miesięcy będziemy wspierać finansowo tę rodzinę kwotą 510 złotych. Abdulnour  Shafik  Jayoghly mieszka w Aleppo ze swoją żoną Josephine Hanną Madie. Oboje są w dramatycznej sytuacji. Są bardzo ubodzy, a wskutek zaostrzonych walk w Aleppo ich problemy się pogłębiają. Wzrost cen żywności sprawia, że realnie grozi im głód. Potrzebują wsparcia finansowego, aby móc kupić jedzenie, opłacić koszty związane z wynajmem mieszkania czy dostępem do prądu z prywatnych generatorów.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2016

WDPD_2016_1W I Niedzielę Adwentu, 27 listopada 2016 roku, po raz dwudziesty trzeci rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Płomień Miłosierdzia”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Pozyskane z WDPD środki przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 90 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Uczynki Caritas - cykl filmów o uczynkach miłosierdzia

Uczynki Caritas - zapowiedźNa zakończenie Roku Miłosierdzia Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Biuro Prasowe Archidiecezji Łódzkiej przygotowali cykl filmów o uczynkach Caritas, czyli uczynkach Miłosierdzia. W jedenastu odcinkach prezentujemy codzienną działalność charytatywną Caritas i innych instytucji charytatywnych łódzkiego Kościoła. Komentarze do uczynków przygotował o. Egidiusz WłodarczykOFM, Misjonarz Miłosierdzia. Zapowiedź cyklu i kolejne odcinki codziennie na Facebookowym profilu łódzkiej Caritas. Zapraszamy!

Więcej aktualności »»

1 procent podatku dla łódzkiej Caritas 2016 - podsumowanie