Aktualności.

Centrum Usług Społecznych - popieramy, głosujemy!

BO_2014_240Już dziś serdecznie zapraszamy głosowania na zadanie ogólnomiejskie zgłoszone do Budżetu Obywatelskiego. Pod numerem L 0199 umieszczony został projekt Centrum Usług Społecznych, którego zadaniem jest kompleksowe wsparcie potrzebujących pomocy łodzian.  W Centrum Usług Społecznych ubodzy mieszkańcy naszego miasta będą mogli skorzystać ze wsparcia pracowników socjalnych jak i paczek żywnościowych, odzieży, pralni społecznej, prysznica. Dodatkowo będzie możliwość wypożyczenia sprzętu rehabilitacyjnego. Na projekt można głosować w dniach 20 – 28 września 2014 roku.

Seniorzy w akcji

Seniorzy_śpiewCaritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Wsparcie społeczne dla osób z niepełnosprawnością oraz osób w wieku emerytalnym”. Głównym celem projektu jest aktywizacja społeczna osób w wieku emerytalnym  i osób z niepełnosprawnością poprzez prowadzenie działań zmierzających do wyjścia z izolacji. Uczestnikom projektu proponowane są wyjścia kulturalne (m.in.: do kin i teatrów), wycieczki z przewodnikiem po Łodzi, zajęcia taneczne oraz muzyczne, warsztaty kulinarne, nordic walking oraz spotkania klubu dyskusyjnego.

Podopieczni świetlic Caritas rozpoczynają rok szkolny

tornister_świetlice_2014W dniu 5 września 2014 roku podopieczni specjalistycznych świetlic środowiskowych Caritas oraz świetlicy podwórkowej uczestniczyli we mszy świętej na rozpoczęcie roku szkolnego. Po liturgii ks. Andrzej Partyka – dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej – poświęcił plecaki, które następnie zostały przekazane podopiecznym naszych świetlic.

Więcej aktualności »»

Budżet Obywatelski 2014 - Projekt L0199