Aktualności.

70. Tydzień Miłosierdzia

Tydzień Miłosierdzia 2014 fotoW dniach 27 kwietnia - 3 maja 2014 roku, pod hasłem "Święty Jan Paweł II Apostoł Miłosierdzia”, obchodzić będziemy 70. Tydzień Miłosierdzia. Od ubiegłego roku Tydzień Miłosierdzia obchodzimy od Niedzieli Miłosierdzia Bożego - patronalnego święta Caritas. W tym roku świętujemy je w sposób szczególny ze względu na kanonizację dwóch papieży: Jana XXIII i Jana Pawła II. - Kościół przypomina nam, że możemy czerpać z bogactwa Bożego Miłosierdzia, ale też mamy być miłosierni wobec siebie nawzajem" - podkreśla ks. Jacek Ambroszczyk, dyrektor Caritas Archidiecezji Łódzkiej. W Tygodniu Miłosierdzia łódzka Caritas zachęca do włączenia się w akcję Torba Miłosierdzia, której celem jest zbiórka artykułów spożywczych i chemicznych z przeznaczeniem dla najbardziej potrzebujących.

Alleluja! Jezus żyje!

Jezus_2014„Wieczne życie da ci Bóg: pomyśl jakim wysiłkiem trzeba je zdobyć”
(św. Augustyn)

W zmartwychwstaniu nadzwyczajna jest rola miłości. To miłość dała świadkom wielkanocnych wydarzeń umiejętność odczytania znaków. Miłość jest w stanie uchwycić prawdę, kiedy umysł pozostaje w niepewności. A Bóg nagradza postawę miłości, ponieważ miłość w oczach Boga ma ogromną wartość.

Życzymy miłości umocnionej Zmartwychwstaniem Chrystusa.

Spotkania Wielkanocne Caritas 2014

wielkanoc_2014_1Wielki Tydzień w łódzkiej Caritas obfituje w spotkania wielkanocne. Seniorzy i dzieci, pracownicy i wolontariusze - wszyscy spotykali się, by - choć jeszcze przed Paschą - dzielić się radością paschalną. Dzieci z naszych świetlic samodzielnie przygotowywały świąteczne spotkanie. A w Wielki Czwartek składaliśmy życzenia naszym kapłanom - ks. Jackowi Ambroszczykowi, dyrektorowi Caritas i o. Piotrowi Sobolowi, kapelanowi hospicjum domowego.

Więcej aktualności »»

Zbiórka Żywności Caritas - marzec 2014