Aktualności.

Sieć wolontariatu kryzysowego Caritas

W związku z sytuacją epidemiczną, Caritas Archidiecezji Łódzkiej ponownie uruchamia sieć wolontariatu kryzysowego w Łodzi. Wolontariusze Caritas pomagają ludziom starszym i chorym, będącym w grupie ryzyka zakażenia, w podstawowych zakupach żywności i leków. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem, by włączyły się w pomoc osobom potrzebującym. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 661 111 991, od poniedziałku do piątku, w godz. 9:00 – 17:00, w bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl.

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Kolejny chłopiec w Oknie życia u sióstr urszulanek w Łodzi

okno życia 15122020We wtorek, 15 grudnia 2020, o godz. 1:35 w domu sióstr urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, ponownie rozległ się dzwonek informujący o otwarciu Okna życia. Siostry znalazły w nosidełku chłopca. - Maluch prawdopodobnie urodził się tej nocy. Był bardzo dobrze ubrany, wyglądał zdrowo – opowiada s. Anna Reczko, przełożona domu Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego w Łodzi. - Ochrzciłyśmy go "z wody", nadając mu imię Józef, bo właśnie rozpoczęliśmy w Kościele rok św. Józefa – dodaje siostra przełożona. Następnie dziecko zostało zabrane do szpitala. Zgodnie z procedurą, sporządzony został policyjny protokół. To już czwarte dziecko w Oknie życia przy ul. Obywatelskiej. Niecałe dwa miesiące temu, 29 października, trafił tu nowo narodzony chłopiec, a wcześniej, w kwietniu i maju 2016 roku – dwie dziewczynki. Tydzień temu, 7 grudnia, do pabianickiego Okna życia trafiła 8-miesięczna dziewczynka.

Więcej aktualności »»

Życzenia na Boże Narodzenie 2020 z Aleppo - s. Brygida Maniurka