Aktualności.

Caritas rusza na pomoc szpitalom

wdzieczni_medykomRespiratory, termometry bezdotykowe oraz środki ochrony osobistej – tego najbardziej brakuje dziś medykom walczącym z epidemią koronawirusa. Największa organizacja pomocowa w Polsce wychodzi naprzeciw tym potrzebom i ogłasza akcję #WdzieczniMedykom. Budżet projektu wstępnie oszacowano na 12 milionów zł. Środki pochodzić będą głównie od firm. Jako pierwsza akcję wsparła Fundacja Carrefour przekazując ponad 1,3 mln zł na zakup respiratorów i środków ochrony osobistej dla personelu medycznego.

AKCJA #PomocDlaSeniora

Pomoc dla seniora 1W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem, Caritas w Polsce uruchomiła kampanię #PomocDlaSeniora. Na start akcji, skierowanej do osób starszych, które w obecnej sytuacji wymagają szczególnej troski i opieki, każda z 40 Caritas diecezjalnych otrzymała z Caritas Polska po 25 tysięcy złotych – w sumie milion złotych. Równolegle organizacja uruchomiła zbiórkę pieniędzy, żeby stopniowo zwiększać zakres i skalę działania. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z otrzymanych środków dofinansuje zakup żywności i posiłków organizowanych przez parafie w Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim, Ksawerowie, Rzgowie i Zelowie. Łódzka Caritas zakupi też żywność, która przekazana zostanie osobom w kryzysie bezdomności w Łodzi.

Sieć wolontariatu kryzysowego

Biuro Wolontariatu Caritas w Łodzi buduje sieć wolontariatu kryzysowego, w związku ze stanem zagrożenia epidemicznego dla ludzi starszych i chorych, będących w grupie ryzyka zakażenia. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem i mogłyby się włączyć w pomoc osobom potrzebującym, robiąc dla nich podstawowe zakupy żywności czy leków. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 42 632 24 20, od poniedziałku do środy, w godz. 13:00 – 17:00, w czwartek i piątek, w godz. 9:00 – 13:00, bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl

Więcej aktualności »»

1% podatku dla Caritas - opieka nad dziećmi