Aktualności.

III Światowy Dzień Ubogich

III Światowy Dzień UbogichW niedzielę, 17 listopada 2019 roku, przypada III Światowy Dzień Ubogich. Od samego początku papież Franciszek pragnął, aby to nie było święto jednodniowe, ale by przekształciło się ono w Tydzień Ubogich – co w Łodzi ma swoje zastosowanie. Nasz Tydzień Ubogich trwa w tym roku 9 dni. Współorganizatorami wydarzeń są: Archidiecezja Łódzka, Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi, Siostry Misjonarki Miłości, Towarzystwo Pomocy im. Św. Alberta Koło Łódzkie, Fundacja Sarepta i Zupa na Pietrynie.

Tytka charytatywna 2019

Tytka charytatywna 2017W niedzielę, 17 listopada 2019 roku, obchodzimy III Światowy Dzień Ubogich. Papież Franciszek ofiarował Kościołowi ten dzień, aby  wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących. Łódzka Caritas przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej „Tytkę charytatywną”, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. Tytka – to papierowa torba, która dostępna jest w parafii od 4 do 17 listopada. Co z nią zrobić?

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2019

kremówki_2015_1W niedzielę, 13 października 2019 roku, z okazji XIX Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas z terenu archidiecezji Łódzkiej zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 43 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy ponad 20 tysięcy ciastek.

Więcej aktualności »»

Tornister Pełen Uśmiechów jedzie na Białoruś