Aktualności.

XIII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240W piątek i sobotę, 8 i 9 grudnia 2017 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, trzynastą, zbiórkę żywności  w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 110 sklepach sieci m.in. Biedronka, Carrefour, Tesco, Polomarket, Mila, Lidl w Łodzi, Pabianicach, Tomaszowie Mazowieckim,  Łasku,  Konstantynowie, Bełchatowie, Ksawerowie, Zgierzu,  Strykowie, Poddębicach, Piotrkowie Trybunalskim, Tuszynie, Moszczenicy, Koluszkach, Dobroniu, Brzezinach, Zelowie, Rzgowie, Aleksandrowie Łódzkim, Zduńskiej Woli, Będkowie, Goleszach Dużych i Borowej.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2017

wdpd_ekum_2017_1W I Niedzielę Adwentu, 3 grudnia 2017 roku, po raz dwudziesty czwarty rozpocznie się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które w tym roku jest realizowane pod hasłem „Miłosierdzie jest jedno”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Dochód ze sprzedaży przeznaczony jest na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2017

mikolaj_SKC_20176 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Więcej aktualności »»

Bezdomni - pani Ewa