Start » Projekty

Światowy Dzień Ubogich 2020 - Caritas Archidiecezji Łódzkiej

Pomoc świąteczna

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Pomoc świąteczna". Celem realizacji zadania publicznego jest poprawa w okresie świątecznym jakości życia 150 osób niepełnosprawnych i dzieci z najuboższych rodzin województwa łódzkiego. Cel będzie realizowany poprzez dystrybucję paczek świątecznych wśród dzieci i osób z niepełnosprawnością.

Wsparcie psychologiczne dla mieszkańców Łodzi

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Wsparcie psychologiczne dla mieszkańców Łodzi”. Celem projektu jest zmniejszenie kryzysu psychicznego spowodowanego rozprzestrzenianiem się COVID-19 wśród co najmniej 15 mieszkańców Łodzi poprzez diagnozę i wspólne poszukiwanie sposobu jego rozwiązania.

Śladami pielgrzymek Jana Pawła II

Caritas Archidiecezji Łódkziej realizuje projekt  Śladami pielgrzymek Jana Pawła II. Zabierze on seniorów do miejsc, które odwiedził Papież Jan Paweł II w czasie swego pontyfikatu. Seniorzy poznają m.in.: historię, kulturę, zwyczaje, termin pielgrzymki i miejsca odwiedzone przez Papieża Jana Pawła II. Zwiedzą takie kraje jak np. Peru, Chiny, Meksyk, Boliwia, Karaiby, Syria.

Mikrogranty dla Parafialnych Zespołów Caritas

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt „Mikrogranty dla Parafialnych Zespołów Caritas”. Projekt polega na organizacji konkursu dla PZC z terenu naszej archidiecezji na najlepsze pomysły na działania aktywizujące. Zainteresowane parafie, w których działają PZC będą mogły składać wypełnione formularze.

Rodzina na medal

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Rodzina na medal". Celem projektu jest wspieranie dobrych warunków do funkcjonowania rodzin, przeciwdziałanie kryzysowi rodziny oraz wzajemnego zrozumienia wśród 20 osób: dorosłych i dzieci - podopiecznych świetlicy Caritas. W ramach projektu zostaną przeprowadzone warsztaty tematyczne wspierające integrację rodziny oraz spotkanie wigilijne.  Projekt pozwoli na pogłębienie i poprawienie relacji dziecko-rodzic/opiekun.