Start » Projekty

Jak wesprzeć dzieci z Libanu i Syrii | Tomasz Kopytowski

Usługi opiekuńcze dla mieszkańców Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego - rozeznanie rynku

Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła realizację nowego projektu, którego głównym celem jest poprawa dostępu do realizowanych usług społecznych ograniczających ubóstwo i wykluczenie społeczne dla 10/7/3 mieszkańców ŁOM w wieku powyżej 18 roku życia do końca 06.2023 r. Projekt adresowany jest do pełnoletnich mieszkańców terenu ŁOM (m. Łódź, powiat brzeziński, łódzki wschodni, pabianicki i zgierski).

Usługi opiekuńcze dla mieszkańców Łódzkiego Obszaru Metropolitalnego

Seniorzy w "Wehikule czasu"

Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt "Wehikuł czasu". Głównym celem projektu jest zwiększenie uczestnictwa osób starszych we wszystkich dziedzinach życia społecznego poprzez wspieranie ich aktywności. Projekt jest współfinansowany ze środków otrzymanych od Ministerstwa Rodziny i Polityki Społecznej w ramach programu długoletniego na rzecz Osób Starszych "Aktywni+" na lata 2021- 2025.

Budowa pasywnego ośrodka rehabilitacyjno-wypoczynkowego w Drzewocinach

Drzewociny_kaplica_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej realizuje projekt pn. "Budowa pasywnego ośrodka rehabilitacyjno - wypoczynkowego Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Drzewocinach" dofinansowany z Funduszy Europejskich. Wartość projektu: 14 740 302,95 zł. Dofinansowanie projektu z UE: 9 361 222,37 zł. Planowane efekty: liczba wybudowanych budynków z uwzględnieniem standardów budownictwa pasywnego  1,00 szt., szacowany roczny spadek emisji gazów cieplarnianych (CI34) - 86,24 (CO 2/rok).

Ruszyła Moda na sukces 2

Moda_na_sukces_2_banerCaritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła realizację projektu: „Moda na sukces 2 ”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.  Celem projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności społecznych osób w wieku 18-65 lat, zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz przywrócenie zdolności do zatrudnienia do sierpnia 2022 roku.