Aktualności.

Solidarni z Bejrutem

Solidarni z Bejrutem 2020W najbliższą niedzielę, 16 sierpnia, we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek w ramach ogólnopolskiej akcji „Solidarni z Bejrutem”. Zebrane datki za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Łódzkiej trafią bezpośrednio do Bejrutu, gdzie pomoc mieszkańcom organizuje Stowarzyszenie „Dom Wschodni – Domus Orientalis”. Cały czas datki na pomoc Bejrutowi można wpłacać na rachunki łódzkiej Caritas i "Domu Wchodniego" lub wziąć udział w zbiórce Caritas na Facebooku.

Tornister pełen uśmiechów 2020

TPU2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wsparcia dzieci i młodzieży, którzy potrzebują naszej pomocy u progu nowego roku szkolnego. Po raz 12. rusza akcja „Tornister pełen uśmiechów”. Zwykle Caritas prosiła o wypełnienie pustych tornistrów artykułami szkolnymi i przekazywała je potrzebującym pomocy dzieciom z terenu archidiecezji łódzkiej, albo wysyłała artykuły szkolne dzieciom na Wschodzie. Tylko zeszłym roku dzieci z diecezji pińskiej na Białorusi otrzymały ponad 20 tysięcy różnych artykułów szkolnych o łącznej masie 1,5 tony i wartości prawie 100 tysięcy złotych. W poprzednich latach wierni archidiecezji łódzkiej przygotowywali w wakacje około tysiąca wyprawek szkolnych. W tym roku, w odpowiedzi na kryzys związany z epidemią koronawirusa, akcja została rozszerzona o działania związane ze wsparciem w zakresie dostępu dzieci do nauki zdalnej. Ze względów bezpieczeństwa do parafii nie trafią tornistry do wypełnienia, ani nie będą zbierane wyprawki szkolne. W zamian za to łódzka Caritas prosi o wsparcie finansowe akcji

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Więcej aktualności »»

Dom Seniora „Pomocna Dłoń” darem na 100-lecie archidiecezji łódzkiej