Aktualności.

Możesz pomóc dożywiać ubogich

serce chlebW odpowiedzi na pytania o możliwość wsparcia organizacji kolejnej lodówki społecznej, serdecznie zachęcamy do przekazywania datków na wsparcie osób w kryzysie bezdomności, które przeznaczamy na zakupić żywności, kosmetyków, koców i termosów. Dzięki Państwa wsparciu możemy codziennie pomagać najuboższym mieszkańcom naszego miasta. Niestety nie możemy jeszcze zdecydować o przywróceniu lodówki społecznej, dopóki nie zakończy się postępowanie wyjaśniające okoliczności pożaru.

Spłonęła lodówka społeczna

lodówka pożarW niedzielę, 23 stycznia, około godz. 4:30 spłonęła lodówka społeczna przy siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Kopernika 13 w Łodzi. To już druga próba podpalenia tego miejsca, tym razem skuteczna. Wraz z lodówką spłonął regał i wiata, która chroniła sprzęty przed opadami. Lodówka społeczna powstała z inicjatywy Stowarzyszenia Chleba Naszego oraz sponsorów i prywatnych darczyńców w lipcu 2021 roku. Służyła najuboższym mieszkańcom miasta. Wielu łodzian przyjeżdżało tutaj, by zostawić artykuły spożywcze, gotowe potrawy i odzież dla potrzebujących.

Rozliczymy Twój PIT 2021

1procent_240Trwa okres rozliczeniowy podatku za 2021 rok. Każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2021 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. Zachęcamy też do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line. Można również pobrać go z naszej strony na swój komputer.

Więcej aktualności »»

Jak wesprzeć dzieci z Libanu i Syrii | Tomasz Kopytowski