Aktualności.

Chłopiec w Oknie Życia w Łodzi

okno życia 23102016W czwartek, 29 października 2020 roku, o godz. 02:00, w domu Sióstr Urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, odezwał się alarm informujący, że otwarte zostało Okno Życia. Siostry natychmiast przybiegły do Okna i znalazły w nim nowo narodzonego chłopca. Dziecko było nagie, zawinięte w koc.  - Chłopiec wyglądał na zdrowego, nie był wyziębiony - oceniła s. Anna, przełożona domu Sióstr Urszulanek w Łodzi. - Ubrałyśmy go i ochrzciłyśmy "z wody", nadając mu imię Edward - opowiada siostra przełożona. Następnie dziecko zostało zabrane do szpitala. Zgodnie z procedurą, sporządzony został policyjny protokół. To już trzecie dziecko w Oknie Życia przy ul. Obywatelskiej. Wcześniej, w kwietniu i maju 2016 roku, trafiły tu dwie dziewczynki.

Sieć wolontariatu kryzysowego Caritas

W związku z sytuacją epidemiczną, Caritas Archidiecezji Łódzkiej ponownie uruchamia sieć wolontariatu kryzysowego w Łodzi. Wolontariusze Caritas pomagają ludziom starszym i chorym, będącym w grupie ryzyka zakażenia, w podstawowych zakupach żywności i leków. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem, by włączyły się w pomoc osobom potrzebującym. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 661 111 991, od poniedziałku do piątku, w godz. 9:00 – 17:00, w bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl.

Tytka charytatywna 2020

tytka_2018_120 tysięcy specjalnych toreb przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. "Tytka charytatywna" – to papierowa torba, którą wypełniamy żywnością lub artykułami chemicznymi i przynosimy z powrotem do parafii przed 15 listopada (Światowy Dzień Ubogich). Zebrane w ten sposób dary mogą być przekazane ubogim w parafii w postaci paczek. Niech to nasze zaangażowanie będzie spełnieniem prośby papieża Franciszka, o otwarcie się na wspólnotę z biednymi i na każdą formę solidarności z nimi, jako konkretny znak braterstwa.

Więcej aktualności »»

Tytka Charytatywna