Aktualności.

Życzenia na Boże Narodzenie 2021

życzenia www 2021Chrystus będąc bogaty, dla was stał się ubogim, aby was ubóstwem swoim ubogacić (2 Kor 8, 9)

Nasz Pan w tajemnicy Bożego Narodzenia przyszedł na świat jako najuboższy z ubogich, by dać nam wszystko co miał – siebie. Odtąd mamy być dla siebie nawzajem darem, bez ograniczeń, bez kalkulacji, bez oszczędzania. Każdy może coś z siebie dać.  Jak pisze Ojciec Święty: „Wiele jest ubóstwa „bogatych”, które mogłoby być uleczone przez bogactwo „biednych”, jeśli tylko mogliby się oni razem spotkać i poznać! Nikt nie jest tak biedny, żeby nie mógł dać czegoś od siebie drugiemu i otrzymać coś od niego z wzajemnością”.

Niech ten świąteczny czas obfituje w wiele darów. Bądźmy dla siebie nawzajem hojni. Nie szczędźmy zwłaszcza swojego czasu i serca, które możemy ofiarować jako najlepszy świąteczny upominek.

Dyrekcja, pracownicy i wolontariusze

Caritas na Boże Narodzenie 2021

wigilia_Caritas_2021_1Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z myślą o swoich podopiecznych organizuje świąteczne spotkania i paczki dla 500 najbardziej potrzebujących wsparcia osób. Ze względu na sytuację epidemiczną spotkania odbędą się w ograniczonym gronie, a część podopiecznych otrzyma paczkę na święta. Produkty do przygotowania spotkań wigilijnych przekazane zostały przez Selgros Cash&Carry. Produkty spożywcze do paczek zostały zakupione w ramach projektu „Pomoc świąteczna” współfinansowanego ze środków Wojewody Łódzkiego.

Dziewczynka w Oknie życia w Piotrkowie Trybunalskim

okno życia 17122021W piątek, 17 grudnia 2021, o godz. 2:10 w domu sióstr salezjanek (Zgromadzenie Sióstr Maryi Wspomożycielki), przy ul. Armii Krajowej 9 w Piotrkowie Trybunalskim, rozległ się dzwonek informujący o otwarciu Okna życia. Siostry natychmiast pobiegły do okna. – Znalazłyśmy zawiniątko owinięte w koc. Okazało się, że w środku jest nowo narodzone dziecko – dziewczynka – opowiada s. Anna Siara, ekonomka domu. Musiała urodzić się chwilę wcześniej, bo pępowina była świeża, a na całym ciele były ślady krwi. Ochrzciłyśmy ją „z wody”, nadając jej imię Anna - dodaje zakonnica.

Więcej aktualności »»

Życzenia na Boże Narodzenie 2021 - ks. Andrzej Partyka