Co wydarzyło się w Bejrucie? | ks. Przemysław Szewczyk

Solidarni z Bejrutem

Solidarni z Bejrutem 2020W najbliższą niedzielę, 16 sierpnia, we wszystkich kościołach i kaplicach archidiecezji łódzkiej przeprowadzona zostanie zbiórka ofiar do puszek w ramach ogólnopolskiej akcji „Solidarni z Bejrutem”. Zebrane datki za pośrednictwem Caritas Archidiecezji Łódzkiej trafią bezpośrednio do Bejrutu, gdzie pomoc mieszkańcom organizuje Stowarzyszenie „Dom Wschodni – Domus Orientalis”. Cały czas datki na pomoc Bejrutowi można wpłacać na rachunki łódzkiej Caritas i "Domu Wchodniego" lub wziąć udział w zbiórce Caritas na Facebooku.

Tornister pełen uśmiechów 2020

TPU2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do wsparcia dzieci i młodzieży, którzy potrzebują naszej pomocy u progu nowego roku szkolnego. Po raz 12. rusza akcja „Tornister pełen uśmiechów”. Zwykle Caritas prosiła o wypełnienie pustych tornistrów artykułami szkolnymi i przekazywała je potrzebującym pomocy dzieciom z terenu archidiecezji łódzkiej, albo wysyłała artykuły szkolne dzieciom na Wschodzie. Tylko zeszłym roku dzieci z diecezji pińskiej na Białorusi otrzymały ponad 20 tysięcy różnych artykułów szkolnych o łącznej masie 1,5 tony i wartości prawie 100 tysięcy złotych. W poprzednich latach wierni archidiecezji łódzkiej przygotowywali w wakacje około tysiąca wyprawek szkolnych. W tym roku, w odpowiedzi na kryzys związany z epidemią koronawirusa, akcja została rozszerzona o działania związane ze wsparciem w zakresie dostępu dzieci do nauki zdalnej. Ze względów bezpieczeństwa do parafii nie trafią tornistry do wypełnienia, ani nie będą zbierane wyprawki szkolne. W zamian za to łódzka Caritas prosi o wsparcie finansowe akcji

Pierwszy krok - program stypendialny dla uczniów z Aleppo

Pierwszy_krok_400_200Długofalowe wsparcie edukacji otrzymają uczniowie ze szkół w Aleppo w Syrii. Caritas Archidiecezji Łódzkie i Stowarzyszenie "Dom Wschodni - Domus Orientalis" uruchomiły program stypendialny "Pierwszy krok". Jednym z pierwszych darczyńców programu został Ksiądz Arcybiskup Grzegorz Ryś, który przez rok wspierał będzie edukację 13-letniej Cyntii. Dostęp do edukacji jest w Syrii ograniczony nie tylko ze względu na epidemię koronawirusa, ale przede wszystkim z uwagi na rosnące opłaty w szkołach. Również wciąż niestabilna sytuacja militarna i gospodarcza w Syrii, najbardziej dotyka najmłodszych.

Pomoc dla Bejrutu

bejrut_1We wtorek, 4 sierpnia 2020 roku w porcie stolicy Libanu – Bejrucie, doszło do potężnego wybuchu. Zniszczeniu uległa spora część miasta. Śmierć w wyniku eksplozji poniosło ponad 140 osób, rannych jest już ponad 4000 ludzi, a szacuje się, że około 300 tysięcy mieszkańców pozostało bez dachu nad głową. W tym kraju cierpiącym z powodu głębokiego kryzysu ekonomicznego i politycznego, eksplozja na niewyobrażalną skalę dokłada cierpienia cierpiącym już ludziom. Zbiórkę pieniężną na pomoc mieszkańcom Bejrutu zorganizowały wspólnie: Stowarzyszenie „Dom Wschodni - Domus Orientalis”, Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Caritas Poznań.

Moda na sukces

Moda na sukces button 400Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczęła realizację nowego projektu: „Moda na sukces”, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020.  Celem projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności społecznych mieszkańców w wieku 18-65 lat, zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym oraz przywrócenie zdolności do zatrudnienia do lipca 2021 roku. Uczestnikami projektu mogą być mieszkańcy powiatów: brzezińskiego, łódzkiego wschodniego, pabianickiego, zgierskiego lub miasta Łodzi. Caritas oferuje im udział w kompleksowym i zindywidualizowanym wsparciu zawierającym instrumenty aktywizacji społecznej, edukacyjnej i zawodowej.