Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2018

II Światowy Dzień Ubogich 2018

ŚDU2018-grafika1W dniu 18 listopada 2018 roku, w niedzielę, obchodzimy II Światowy Dzień Ubogich ogłoszony przez Papieża Franciszka. Caritas Archidiecezji Łódzkiej wraz z Centrum Służby Rodzinie, Stacją Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi, Towarzystwem Pomocy im. Św. Brata Alberta i Siostrami Misjonarkami Miłości, organizują łódzkie obchody tego szczególnego wydarzenia. Swoją pomoc zgłosili również: Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Łodzi, Straż Miejska w Łodzi i Rycerze Kolumba. Wydarzenia zaplanowano w okresie 10 - 18 listopada 2018 roku.

Tytka charytatywna 2018

tytka_2018_1W niedzielę, 18 listopada 2018 roku, obchodzimy II Światowy Dzień Ubogich. Papież Franciszek ofiarował Kościołowi ten dzień, aby – jak pisze w swoim orędziu – wspólnoty chrześcijańskie na całym świecie stawały się coraz wyraźniejszym i konkretnym znakiem miłości Chrystusa do tych ostatnich i najbardziej potrzebujących. (…) Zapraszam cały Kościół, mężczyzn i kobiety dobrej woli – pisze Ojciec Święty – do spojrzenia w tym szczególnym dniu na tych wszystkich, którzy wyciągają ręce wołając o pomoc i przyzywając naszej solidarności. Łódzka Caritas przekazała do wszystkich parafii w archidiecezji łódzkiej „Tytkę charytatywną”, zapraszając do włączenia się w ogólnopolską akcję wsparcia najuboższych, w okresie poprzedzającym Światowy Dzień Ubogich. Tytka – to papierowa torba, która dostępna jest w parafii od 4 do 18 listopada. Co z nią zrobić?

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2018

kremówki_2015_1W niedzielę, 14 października 2018 roku, z okazji XVIII Dnia Papieskiego, wolontariusze z 47 Szkolnych Kół Caritas z terenu archidiecezji Łódzkiej zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 43 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy prawie 20 tysięcy ciastek.

Kromka chleba dla sąsiada 2018

kromka chleba 2018Caritas w Polsce, przychodząc z pomocą osobom niedożywionym i głodnym, prowadzi kampanię społeczną „Kromka chleba dla sąsiada”. W ramach łódzkiej odsłony kampanii, w piątek i w sobotę, 21 i 22 września 2018 roku, kilkuset wolontariuszy Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas z terenu archidiecezji łódzkiej, przeprowadzi zbiórkę żywności w 34 sklepach sieci Biedronka w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Bełchatowie, Łasku, Ksawerowie, Pabianicach, Zgierzu, Dobroniu, Rzgowie i Tuszynie. Serdecznie zapraszamy i prosimy o wsparcie potrzebujących pomocy. A może w bezpośrednim sąsiedztwie mieszka ktoś, kto potrzebuje pomocy w codziennych zakupach? A może warto czasem podzielić się z samotną lub schorowaną sąsiadką gorącą zupą?

Tornister pełen uśmiechów 2018

TPU2018Zapraszamy do włączenia się do kampanii charytatywnej Caritas Archidiecezji Łódzkiej, pod hasłem „Tornister pełen uśmiechów”, której celem jest skompletowanie i przekazanie najuboższym dzieciom z archidiecezji łódzkiej wyprawek szkolnych. Akcję prowadzimy we współpracy z parafiami. Tornistry i plecaki zakupiliśmy ze środków pozyskanych z 1% podatku. Wiele ubogich dzieci nie ma swojego tornistra, a rodziców nie zawsze stać, żeby skompletować szkolną wyprawkę - możemy to zmienić. Podarujmy im Tornister Pełen Uśmiechów! Na przełomie lipca i sierpnia do kilkudziesięciu parafii archidiecezji łódzkiej trafiło ponad 800 pustych tornistrów. Przez cały sierpień parafianie mogą odbierać tornistry i wypełniać je artykułami szkolnymi.