Obudź się i żyj! - Monika Kuszyńska wspiera odbudowę domu w Tuszynie Lesie

1 procent podatku dla Caritas

1_procent_serduszka_2015Trwa okres sprawozdawczy za 2018 rok. Każdy z nas, podatników, może przekazać 1% swojego podatku dochodowego nas rzecz charytatywnej działalności Caritas. Takie wsparcie nic nie kosztuje! Uprzejmie prosimy wszystkich naszych dobrodziejów i przyjaciół o przekazywanie 1% swojego podatku na rzecz Caritas Archidiecezji Łódzkiej Organizacji Pożytku Publicznego, która zarejestrowana jest w Krajowym Rejestrze Sądowym pod numerem: 0000274785. Podobnie, jak w poprzednich latach, pomożemy w rozliczeniu podatku i przekazaniu 1% dla Caritas.

Akademia Zawodowców 2

Ośrodek Aktywizacji Zawodowej i Społecznej Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczyna rekrutację do projektu „Akademia Zawodowców 2”. Projekt skierowany jest do osób bezrobotnych i biernych zawodowo,  zamieszkałych na terenie Łódzkiego obszaru Metropolitalnego (powiaty: m. Łódź, łódzki wschodni, pabianicki, brzeziński, zgierski), w wieku 18-65 lat, posiadających wykształcenie minimum gimnazjalne, zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym i przywrócenie zdolności do zatrudnienia. Celem  projektu jest podniesienie kompetencji i kwalifikacji zawodowych oraz umiejętności społecznych 60/40/20 jego uczestników.

Ambasador Miłosierdzia

ambasador miłosierdzia 240Jak co roku, w  okresie Bożego Narodzenia, odbywa się trasa koncertowa "Betlejem w Polsce 2018/2019". W sobotę, 12 stycznia 2019 roku, o godz. 18:00, odbędzie się koncert w łódzkiej Atlas Arenie. Dochód z trasy koncertowej BETLEJEM w POLSCE jest przeznaczony na pomoc dla osób potrzebujących. Każdy, kto zechce wesprzeć to dzieło może zostać Ambasadorem Miłosierdzia i dzięki zakupionej cegiełce o wartości 20 zł lub 50 zł, pomagać najbardziej potrzebującym pomocy podopiecznym Caritas Archidiecezji Łódzkiej. Jak to zrobić?

Serce na gwiazdkę 2018

Serce na gwiazdkę 2018 240Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 16. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 22 grudnia 2018 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów ponad 600 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zelowie. Dodatkowo, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2018

WDPD2018_240W I Niedzielę Adwentu, 2 grudnia 2018 roku, po raz dwudziesty piąty rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które z racji 25. rocznicy dzieła realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Tradycyjnie symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Datki otrzymane w ramach WDPD przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała 100 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.