#ByćBlisko chorych - 1 procent dla łódzkiej Caritas

Caritas rusza na pomoc szpitalom

wdzieczni_medykomRespiratory, termometry bezdotykowe oraz środki ochrony osobistej – tego najbardziej brakuje dziś medykom walczącym z epidemią koronawirusa. Największa organizacja pomocowa w Polsce wychodzi naprzeciw tym potrzebom i ogłasza akcję #WdzieczniMedykom. Budżet projektu wstępnie oszacowano na 12 milionów zł. Środki pochodzić będą głównie od firm. Jako pierwsza akcję wsparła Fundacja Carrefour przekazując ponad 1,3 mln zł na zakup respiratorów i środków ochrony osobistej dla personelu medycznego.

AKCJA #PomocDlaSeniora

Pomoc dla seniora 1W odpowiedzi na rosnące zagrożenie koronawirusem, Caritas w Polsce uruchomiła kampanię #PomocDlaSeniora. Na start akcji, skierowanej do osób starszych, które w obecnej sytuacji wymagają szczególnej troski i opieki, każda z 40 Caritas diecezjalnych otrzymała z Caritas Polska po 25 tysięcy złotych – w sumie milion złotych. Równolegle organizacja uruchomiła zbiórkę pieniędzy, żeby stopniowo zwiększać zakres i skalę działania. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z otrzymanych środków dofinansuje zakup żywności i posiłków organizowanych przez parafie w Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim, Ksawerowie, Rzgowie i Zelowie. Łódzka Caritas zakupi też żywność, która przekazana zostanie osobom w kryzysie bezdomności w Łodzi.

Sieć wolontariatu kryzysowego

Biuro Wolontariatu Caritas w Łodzi buduje sieć wolontariatu kryzysowego, w związku ze stanem zagrożenia epidemicznego dla ludzi starszych i chorych, będących w grupie ryzyka zakażenia. Zachęcamy osoby dorosłe, zdrowe, które dysponują czasem i mogłyby się włączyć w pomoc osobom potrzebującym, robiąc dla nich podstawowe zakupy żywności czy leków. Zgłoszenia przyjmowane są pod numerem telefonu: 42 632 24 20, od poniedziałku do środy, w godz. 13:00 – 17:00, w czwartek i piątek, w godz. 9:00 – 13:00, bądź mailowo: biurowolontariatu@toya.net.pl

Domy Dziennego Pobytu i Świetlice nadal zamknięte

Zgodnie z poleceniem Wojewody Łódzkiego, z dnia 24 marca 2020 roku, wydanym na podstawie art. 11 ust. 1 ustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych (Dz. U. z 2020 r. poz. 374) w celu  zapobiegania rozprzestrzenianiu się choroby zakaźnej COVID-19 wywołanej wirusem  SARS-CoV-2, Dom Dziennego Pobytu i Specjalistyczna Świetlica Środowiskowa Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Gdańskiej 111 w Łodzi oraz Odolanowskiej 46 w Łodzi pozostają zamknięte, w dniach od 26 marca do 10 kwietnia 2020 roku. Apelujemy, aby seniorzy i podopieczni świetlicy nadal pozostawali w swoich domach. W razie pytań istnieje możliwość kontaktu telefonicznego  pod numerem: 605 630 693.

Kromka chleba dla sąsiada - pomóż seniorom w obliczu zagrożenia koronawirusem

Kromka 2020 wwwSeniorzy są grupą społeczną szczególnie zagrożoną w związku z rozprzestrzenianiem się koronawirusa. Jednym z problemów, z jakimi muszą się mierzyć, są trudności w zaopatrzeniu, zwłaszcza w żywność i leki. Caritas apeluje o włączenie się do akcji „Kromka chleba dla sąsiada”, która pomoże zaradzić tym trudnościom. Zachęcamy, by w ramach akcji zaangażować się w pomoc sąsiedzką. Na stronie internetowej Caritas i na profilu facebookowym zamieszczamy plakat, z informacją: „Drogi Seniorze, jeśli boisz się koronawirusa i potrzebujesz pomocy, chętnie zrobię dla Ciebie zakupy, albo wybiorę się do apteki”. Wystarczy pobrać i wydrukować plakat, wpisać swój numer telefonu, albo numer mieszkania, pod który można się zgłosić, a następnie umieścić plakat w widocznym miejscu (na swojej klatce schodowej, na osiedlowej tablicy ogłoszeń).