Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych 2020

Kurs dla kandydatów na wolontariuszy hospicyjnych 2020

kurs_hospiHospicjum Caritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza na 23. edycję kursu "Podstawy pracy wolontariusza hospicyjnego". Zajęcia odbywają się w kolejne wtorki, począwszy od 14 stycznia 2020 roku, o godz. 18.00, w siedzibie Caritas w Łodzi, przy ul. Gdańskiej 111 (I piętro, wejście od ul. Gdańskiej). Zapraszamy wszystkich chętnych, którzy mają ukończone 18 lat. Zapisy oraz bliższe informacje w biurze Hospicjum domowego Caritas: Łódź, ul. Zgierska 121, tel.: 42 636 24 08 lub 607 617 090, email: hospicjum.caritas@toya.net.pl

Serce na gwiazdkę 2019

serce2019_1Caritas Archidiecezji Łódzkiej po raz 17. organizuje akcję charytatywną dla dzieci "Serce na gwiazdkę". Do 22 grudnia 2019 roku, Caritas, za pośrednictwem Świętego Mikołaja i pomagających mu Aniołów, dostarczy prezenty bezpośrednio do domów 400 dzieci z rodzin wielodzietnych i ubogich, w Łodzi, Tomaszowie Mazowieckim, Piotrkowie Trybunalskim, Łasku, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zelowie. Dodatkowo, gwiazdkowe prezenty otrzyma ponad 600 seniorów.

XVII Zbiórka Żywności Caritas

zbiórka_grudzień_2017_240w piątek i sobotę, 6 i 7 grudnia 2019 roku, Caritas Archidiecezji Łódzkiej organizuje kolejną, siedemnastą, zbiórkę żywności w ramach Zbiórki Żywności Caritas w Polsce. Na terenie naszej archidiecezji zbiórka zostanie przeprowadzona w 105 sklepach sieci m.in. Biedronka, Lidl, Carrefour, Tesco,  POLOmarket czy Kaufland, ale również mniejszych sieci handlowych i lokalnych placówkach w Łodzi i oraz Bełchatowie, Pabianicach, Zgierzu, Aleksandrowie Łódzkim, Dłutowie, Dobroniu, Piotrkowie Trybunalskim, Tomaszowie Mazowieckim, Koluszkach, Konstantynowie Łódzkim, Łasku, Zelowie, Moszczenicy, Tuszynie, Rzgowie, Poddębicach i Gałkówku. W naszej archidiecezji w zbiórkę zaangażuje się prawie tysiąc wolontariuszy z Parafialnych Zespołów i Szkolnych Kół Caritas.

Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom 2019

WDPD2019_1W I Niedzielę Adwentu, 1 grudnia 2019 roku, po raz dwudziesty szósty rozpoczyna się Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom, które realizowane jest pod hasłem „Świeca, która tworzy polską wigilię”. Symbolem akcji jest świeca, która znajdzie swoje miejsce na wigilijnym stole. Jej płomień jest znakiem solidarności z najbardziej potrzebującymi w Polsce i na świecie. Datki otrzymane w ramach WDPD przeznaczone są na całoroczne dożywianie dzieci w szkołach i świetlicach, a także leczenie i rehabilitację, pomoc edukacyjną oraz letni wypoczynek. Łódzka Caritas przygotowała ponad 80 tysięcy świec, które dostępne są w parafiach naszej archidiecezji.

III Światowy Dzień Ubogich

III Światowy Dzień UbogichW niedzielę, 17 listopada 2019 roku, przypada III Światowy Dzień Ubogich. Od samego początku papież Franciszek pragnął, aby to nie było święto jednodniowe, ale by przekształciło się ono w Tydzień Ubogich – co w Łodzi ma swoje zastosowanie. Nasz Tydzień Ubogich trwa w tym roku 9 dni. Współorganizatorami wydarzeń są: Archidiecezja Łódzka, Caritas Archidiecezji Łódzkiej, Centrum Służby Rodzinie, Stacja Opieki Środowiskowej Konwentu Bonifratrów w Łodzi, Siostry Misjonarki Miłości, Towarzystwo Pomocy im. Św. Alberta Koło Łódzkie, Fundacja Sarepta i Zupa na Pietrynie.