Jak wesprzeć dzieci z Libanu i Syrii | Tomasz Kopytowski

Możesz pomóc dożywiać ubogich

serce chlebW odpowiedzi na pytania o możliwość wsparcia organizacji kolejnej lodówki społecznej, serdecznie zachęcamy do przekazywania datków na wsparcie osób w kryzysie bezdomności, które przeznaczamy na zakupić żywności, kosmetyków, koców i termosów. Dzięki Państwa wsparciu możemy codziennie pomagać najuboższym mieszkańcom naszego miasta. Niestety nie możemy jeszcze zdecydować o przywróceniu lodówki społecznej, dopóki nie zakończy się postępowanie wyjaśniające okoliczności pożaru.

Spłonęła lodówka społeczna

lodówka pożarW niedzielę, 23 stycznia, około godz. 4:30 spłonęła lodówka społeczna przy siedzibie Caritas Archidiecezji Łódzkiej, przy ul. Kopernika 13 w Łodzi. To już druga próba podpalenia tego miejsca, tym razem skuteczna. Wraz z lodówką spłonął regał i wiata, która chroniła sprzęty przed opadami. Lodówka społeczna powstała z inicjatywy Stowarzyszenia Chleba Naszego oraz sponsorów i prywatnych darczyńców w lipcu 2021 roku. Służyła najuboższym mieszkańcom miasta. Wielu łodzian przyjeżdżało tutaj, by zostawić artykuły spożywcze, gotowe potrawy i odzież dla potrzebujących.

Rozliczymy Twój PIT 2021

1procent_240Trwa okres rozliczeniowy podatku za 2021 rok. Każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2021 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. Zachęcamy też do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line. Można również pobrać go z naszej strony na swój komputer.

Życzenia na Boże Narodzenie 2021

życzenia www 2021Chrystus będąc bogaty, dla was stał się ubogim, aby was ubóstwem swoim ubogacić (2 Kor 8, 9)

Nasz Pan w tajemnicy Bożego Narodzenia przyszedł na świat jako najuboższy z ubogich, by dać nam wszystko co miał – siebie. Odtąd mamy być dla siebie nawzajem darem, bez ograniczeń, bez kalkulacji, bez oszczędzania. Każdy może coś z siebie dać.  Jak pisze Ojciec Święty: „Wiele jest ubóstwa „bogatych”, które mogłoby być uleczone przez bogactwo „biednych”, jeśli tylko mogliby się oni razem spotkać i poznać! Nikt nie jest tak biedny, żeby nie mógł dać czegoś od siebie drugiemu i otrzymać coś od niego z wzajemnością”.

Niech ten świąteczny czas obfituje w wiele darów. Bądźmy dla siebie nawzajem hojni. Nie szczędźmy zwłaszcza swojego czasu i serca, które możemy ofiarować jako najlepszy świąteczny upominek.

Dyrekcja, pracownicy i wolontariusze

Caritas na Boże Narodzenie 2021

wigilia_Caritas_2021_1Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Caritas Archidiecezji Łódzkiej z myślą o swoich podopiecznych organizuje świąteczne spotkania i paczki dla 500 najbardziej potrzebujących wsparcia osób. Ze względu na sytuację epidemiczną spotkania odbędą się w ograniczonym gronie, a część podopiecznych otrzyma paczkę na święta. Produkty do przygotowania spotkań wigilijnych przekazane zostały przez Selgros Cash&Carry. Produkty spożywcze do paczek zostały zakupione w ramach projektu „Pomoc świąteczna” współfinansowanego ze środków Wojewody Łódzkiego.