Start » Szkolne Koła Caritas

SKC_zdjęcie_główne

90-423 Łódź, ul. Piotrkowska 85
tel.: (+48 42) 632 24 20

Szkolne Koła Caritas to organizacje młodzieżowe i dziecięce. Działają na terenie szkoły pod nadzorem Dyrekcji i włączają się na zasadzie wolontariatu w charytatywną, opiekuńczą i wychowawczą działalność Caritas.
Celem Szkolnych Kół Caritas jest zaspokojenie duchowych i społecznych potrzeb młodego pokolenia katolików oraz podejmowanie przez nich dzieł miłosierdzia. Utworzenie takiej organizacji wśród dzieci i młodzieży daje szansę pogłębiania wartości chrześcijańskich, rozwoju i kształtowania człowieka w duchu miłosierdzia. Działalność młodego pokolenia w określonych ramach struktury Szkolnych Kół Caritas kształtuje i formuje przyszłą kadrę wolontariuszy, doskonale znających problematykę dobroczynności. Daje gwarancję ukształtowania człowieka o silnej odpowiedzialności za drugą osobę, który w przyszłości może sam animować charytatywne przedsięwzięcia Kościoła.

Kliknij ikonę dysku z prawej strony ekranu, aby pobrać dokumenty.

Święty Mikołaj od Szkolnych Kół Caritas 2017

mikolaj_SKC_20176 grudnia przypada wspomnienie Świętego Mikołaja Biskupa. Wolontariusze z ponad 50 Szkolnych Kół Caritas rozprowadzać będą czekoladę z wizerunkiem Świętego Mikołaja Biskupa. Słodkości dostępne będą w szkołach oraz parafiach w Łodzi i okolicznych miastach. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Ponad 7 tysięcy czekoladowych tabliczek przygotowała Cukiernia Dybalski.

Szkolne Koła Caritas na Dzień Papieski 2017

kremówki 2017W niedzielę, 8 października 2017 roku, z okazji XVII Dnia Papieskiego, wolontariusze z 48 Szkolnych Kół Caritas zapraszają na papieskie kremówki. Złożone przy tej okazji ofiary przeznaczone zostaną na działalność Szkolnych Kół Caritas i formację wolontariuszy Caritas. Niech te słodkości, wraz z popołudniową kawą lub herbatą, tak ulubione przez św. Jana Pawła II, będą okazją do rodzinnych rozmów i rozważań nauki i myśli naszego umiłowanego Ojca Świętego. Kremówki papieskie będą dostępne w 50 parafiach w Łodzi i okolicznych miejscowościach. Kremówki to wypiek Cukierni Dybalski. W niedzielę rozprowadzimy 18,5 tysiąca ciastek.

Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas w Łodzi

zjazd SKC 2017 - logoW dniach 9 – 10 września 2017 roku, odbędzie się w Łodzi Ogólnopolski Zjazd Młodych Wolontariuszy Caritas. W wydarzeniu udział weźmie 1,5 tysiąca młodych ludzi ze szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych z całej Polski. Uczestnicy spotkania to młodzież skupiona w Szkolnych Kołach Caritas i centrach wolontariatu z całej Polski. Do Łodzi przyjadą wraz ze swoimi opiekunami. Hasłem spotkania jest: Światło – follow it!

Piknik dla dzieci "Bądźmy razem" 2017

logoBądźmyrazemW czwartek, 8 czerwca 2017 roku, w godzinach 10:00 – 14:00, w Parku im. Józefa Piłsudskiego na Zdrowiu, na terenie przylegającym do muszli koncertowej łódzka Caritas zorganizuje piknik dla dzieci „Bądźmy razem”. Podczas imprezy wolontariusze Szkolnych Kół Caritas pobiegną w VI Biegu Charytatywnym „Biegnijmy z pomocą”. Uzyskane w ramach biegu pieniądze w całości zostaną przeznaczone na leczenie i rehabilitację 5 – letniej Ani, mieszkającej na terenie parafii św. Stanisława Biskupa w Bełchatowie, która urodziła się z dziecięcym porażeniem mózgowym.