Rozliczymy Twój PIT 2021

Tomasz Kopytowski
28 grudnia 2021
Rozliczymy Twój PIT 2021

Trwa okres rozliczeniowy podatku za 2021 rok. Każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2021 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. Zachęcamy też do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line. Można również pobrać go z naszej strony na swój komputer.

Do wypełnienia i rozliczenia rocznego PIT niezbędne są informacje o osiągniętych w 2021 roku dochodach – dokumenty PIT-11, PIT-11A lub PIT-40A. Do wysłania rozliczenia drogą elektroniczną konieczna będzie informacja o przychodzie w 2020 roku (zeznanie PIT za rok 2020). Emeryci i renciści, którzy nie korzystają z żadnych odliczeń podatkowych mogą na miejscu wypełnić krótki druk PIT-OP, w którym wpisany zostanie nr KRS naszej Caritas. PIT-OP  można w dowolny sposób dostarczyć do Urzędu Skarbowego podatnika. Będzie to można również uczynić za naszym pośrednictwem.

W przypadku korzystania z ulg podatkowych należy dodatkowo przygotować:

• ulgi na dzieci – imię, nazwisko, datę urodzenia lub numer PESEL dziecka/dzieci,
  • ulgi z tytułu użytkowania sieci Internet – informacja o kwocie wydatkowanej w 2020 roku na zakup usług internetowych oraz informacja o korzystaniu z ulgi w poprzednich latach,
  • ulgi na cele rehabilitacyjne – faktury/rachunki za leki, turnusy rehabilitacyjne, używanie samochodu w celach rehabilitacyjnych i w celu wykonywania czynności życiowych,
  • ulgi termomodernizacyjne – faktury,
  • ulgi z tytułu darowizn – kwota darowizny oraz nazwa obdarowanego.

Więcej o ulgach podatkowych tutaj.

Dokumenty należy dostarczyć najpóźniej do 15 kwietnia, do jednej z naszych placówek w Łodzi:

• siedziba główna Caritas, przy ul. Gdańskiej 111, w godz. 8:30 – 16:00
  • Biuro Wolontariatu, przy ul. Piotrkowskiej 85, w godz. 9:00 – 17:00
  • Siedziba Zespołu Domowej Opieki Hospicyjnej, przy ul. Zgierskiej 121, w godz. 09:00 – 15:00.

Zachęcamy do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line.