Pomoc dla Ukrainy

Tomasz Kopytowski
24 lutego 2022
Pomoc dla Ukrainy

Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi akcję wsparcia uchodźców wojennych z Ukrainy. Przyłączamy się do ogólnopolskiej zbiórki i prosimy o wsparcie lokalnych działań. W związku ze zbrojną agresją Rosji na Ukrainę Caritas Polska przekazuje środki pieniężne i dary rzeczowe na bieżące działania kryzysowe ukraińskich Caritas i prowadzi zbiórkę pod hasłem „Pomoc dla Ukrainy”. Wśród najpilniejszych potrzeb są żywność, środki higieniczne i zapewnienie podstawowej pomocy materialnej. Środki przekazywane są Caritas Ukraina Kościoła Grekokatolickiego i Caritas-SPES Kościoła Rzymskokatolickiego na zabezpieczanie bieżących przygotowań do sytuacji kryzysowej w placówkach objętych wsparciem organizacji.

Łódzka Caritas uruchomiła zbiórkę pieniężną na pomoc żywnościową dla uchodźców wojennych z Ukrainy, zbiera produkty spożywcze z długim terminem przydatności do spożycia oraz artykuły higieniczne. Arcybiskup Grzegorz Ryś powołał również Komitet pomocy migrantom – ofiarom wojny na Ukrainie, w którego skład wchodzą osoby duchowne i świeckie na co dzień zaangażowane w działa charytatywne Kościoła. Komitet wypracowuje system długofalowego wsparcia uchodźców.

Jak pomóc?

• wpłaty na konta Caritas:
    PLN: 48 1240 1545 1111 0000 1165 5077
    EURO: 05 1240 1545 1978 0000 1165 5181
    USD: 13 1240 1545 1787 0000 1165 5178
    SWIFT: PKOPPLPW
    z dopiskiem UKRAINAIBAN Bank Pekao S.A.:
    PL + numer rachunku na który chcesz wysłać przelew
  • SMS pod numer 72052 o treści UKRAINA (koszt 2,46 zł z VAT).
  • #1procent swojego podatku na pomoc zagraniczną Caritas KRS: 0000274785
  • zbiórka pieniężna na pomoc żywnościową dla uchodźców z Ukrainy
  • Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi zbiórkę żywności z długim terminem przydatności do spożycia oraz kosmetyków artykułów chemicznych dla uchodźców wojennych z Ukrainy. Produkty można dostarczać bezpośrednio do Punktu Pomocy Charytatywnej łódzkiej Caritas w Łodzi, przy ul. Wólczańskiej 108, od poniedziałku do piątku, w godz. 8:00 – 16:00. Najbardziej potrzebne artykuły spożywcze to: konserwy mięsne i rybne, gotowe hermetycznie zamknięte potrawy gotowe, ryż, kasza, mąka, cukier, olej, herbata, batony energetyczne, żywność dla małych dzieci. Artykuły higieniczne: płyny do kąpieli, płyny pod prysznic, mydło, pasta do zębów, szczoteczki do zębów, podpaski, pampersy, chusteczki nawilżające. Wszystkie osoby, które mają możliwość udzielenia jakiegokolwiek wsparcia prosimy o kontakt mailowy: [email protected].

Galeria zdjęć ze zbiórki żywności.