Osiedle dla Ukrainy

Tomasz Kopytowski
10 maja 2022
Osiedle dla Ukrainy

W Łodzi powstanie osiedle domków dla Ukrainy. O projekcie poinformował abp Grzegorz Ryś Na zakończenie mszy świętej dziękczynnej zamykającej obchody 100-lecia archidiecezji łódzkiej, 24 kwietnia 2022 roku. Na wskazanej przez Miasto Łódź działce postawionych zostanie 10 – 15 małych gotowych domków, które wyposażone zostaną w podstawowe meble i będą od razu gotowe do zamieszkania. W domkach zamieszkają uchodźcy z Ukrainy, a docelowo domku posłużą jako mieszkania chronione dla osób w kryzysie bezdomności.

Zachęcam was do hojności na ten cel. Ja jutro wpłacę na subkonto Caritas Archidiecezji Łódzkiej na dwa domy oraz wpłyną pieniądze na jeden od Archidiecezji Łódzkiej – zachęcał abp Grzegorz Ryś. – Tym samym będziemy mieli już na trzy takie domy. Czy będzie ich więcej, zależy od nas. Potrzebujemy na ten cel przynajmniej 700 tys. To dużo, ale na respiratory w pierwszej fazie pandemii zebraliśmy blisko 2 mln. to może i tym razem nam się uda i pomożemy tym, którzy tego potrzebują. Wierzę, że biskup Wincenty Tymieniecki, który budował domy dla potrzebujących w Łodzi dziś uśmiecha się widząc nasze działanie. To będzie widomy owoc jubileuszu 100-lecia Diecezji Łódzkiej. – zauważył metropolita łódzki.

Każdy, kto chciałby włączyć się w budowę jubileuszowego osiedla może to uczynić online lub składając swój dar serca na rachunek:

90-507 Łódź, ul. Gdańska 111
Pekao S.A. V O/Łódź
PLN: 48 1240 1545 1111 0000 1165 5077
EURO: 05 1240 1545 1978 0000 1165 5181
USD: 13 1240 1545 1787 0000 1165 5178
z dopiskiem: OSIEDLE DLA UKRAINY

SWIFT: PKOPPLPW

IBAN Bank Pekao S.A.: PL + numer rachunku na który chcesz wysłać przelew.