Domy chronione dla uchodźców z Ukrainy w Łodzi

Tomasz Kopytowski
8 czerwca 2022
Domy chronione dla uchodźców z Ukrainy w Łodzi

10 całorocznych domków stanie na działce o powierzchni 2164 m2, przy ul. Opalowej w Łodzi (pomiędzy ulicami Topazową i Brukową). To odpowiedź na potrzebę mieszkań dla uchodźców z Ukrainy, którzy są bez domu, a docelowo posłużą jako mieszkania chronione dla osób wychodzących z bezdomności, samotnych matek, które rozpoczynają na nowo swoje życie, młodych, którzy opuszczają dom dziecka i wychodzą w dorosłe życie.

Z inicjatywą postawienia domów wyszedł abp Grzegorz Ryś podczas jednego ze spotkań Komitetu Pomocy Uchodźcom. – Ten pomysł budowana domów zrodził się dość spontanicznie, kiedy na jednym ze spotkań komitetu ds. kryzysu wojennego pojawiły się głosy osób, że dalsza gościnność przez nich udzielana staje się trudna. Pojawił się pomysł, by postawić takie osiedle domów całorocznych, gdzie kilkanaście osób będzie mogło znaleźć schronienie – opowiada metropolita łódzki.

Prezydent Miasta Łodzi Hanna Zdanowska zadeklarowała chęć współpracy Miasta przy organizacji tego miejsca. Za organizację i długofalowe wsparcie jego mieszkańców odpowiada Caritas Archidiecezji Łódzkiej, która wystąpiła już do Prezydenta Miasta Łodzi o przekazanie działki do sprzedaży z bonifikatą. Miasto Łódź uruchamia niezbędne procedury.

– Wielu przebywających aktualnie w Łodzi i regionie przybyłych z Ukrainy gości będzie chciało w niedalekiej przyszłości wrócić do swojego kraju – mówi Hanna Zdanowska. – Bardzo istotny jest przyszły cel. Mieszkania chronione dla osób wychodzących z bezdomności, dla kobiet, które aktualnie przebywają w Domu Samotnej Matki to jest ta przestrzeń, której cały czas potrzebujemy  niezależnie od ilości. A jeśli  będą to mieszkanie zaopiekowanie i prowadzone przez Caritas będą bardzo potrzebne przyszłościowo i tu i teraz – dodaje Prezydent Miasta Łodzi.

Gotowe do zamieszkania domy dostarczone zostaną na działkę, a po ustawieniu i podłączeniu mediów zamieszkają w nich pierwsi mieszkańcy. Pierwsze domki powinny być gotowe w IV kwartale 2022 roku. Dom ma powierzchnię 35 m2, w której wydzielone są 2 sypialnie, salon z aneksem kuchennym oraz łazienka. Dom wyposażony zostanie w niezbędne meble i sprzęty. Koszt jednego domu to 160 tysięcy złotych brutto. Całość inwestycji, na którą składa się zakup działki i domów oraz zagospodarowanie działki (ogrodzenie, przyłącza, chodniki, plac zabaw itp.) szacowana jest na około 2,5 mln złotych.

Pomysł postawienia domów ogłosił Metropolita Łódzki na zakończenie jubileuszu 100-lecia archidiecezji łódzkiej, 24 kwietnia 2022 roku. Łódzka Caritas od razu uruchomiła zbiórkę, na którą wpłynęło do tej pory 450 tysięcy złotych. Pieniądze na zakup jednego domu przekazał w imieniu papieża Franciszka Jałmużnik papieski – ks. kard. Konrad Krajewski. Dwa domy ufunduje abp Grzegorz Ryś, który już przekazał część potrzebnej kwoty. Pozostałe pieniądze przekazali darczyńcy indywidualni.

Mieszkańcy domków będą objęci fachowym długofalowym wsparciem. Już od lipca Caritas Archidiecezji Łódzkiej rozpoczyna projekt aktywizacyjny dla uchodźców z Ukrainy. Osoby wychodzące z kryzysu bezdomności również otrzymają wsparcie przewidziane w systemie mieszkań chronionych.

Darowizny na na ten cel można wpłacać za pośrednictwem strony internetowej łódzkiej Caritas lub tradycyjnym przelewem na rachunek:

90-507 Łódź, ul. Gdańska 111

Pekao S.A. V O/Łódź
PLN: 48 1240 1545 1111 0000 1165 5077
EURO: 05 1240 1545 1978 0000 1165 5181
USD: 13 1240 1545 1787 0000 1165 5178
z dopiskiem OSIEDLE DLA UKRAINY

SWIFT: PKOPPLPW

IBAN Bank Pekao S.A.: PL + numer rachunku na który chcesz wysłać przelew.