Solidarni z Bejrutem

Tomasz Kopytowski
11 lipca 2022
Solidarni z Bejrutem

Zbliża się druga rocznica wybuchu w porcie w Bejrucie i naszego wspólnego zaangażowania w odbudowę mieszkań, miejsc pracy i codziennego towarzyszenia mieszkańcom stolicy Libanu. Dzięki wsparciu darczyńców z archidiecezji łódzkiej i z całej Polski, Caritas Archidiecezji Łódzkiej i Stowarzyszenie „Dom Wschodni – Domus Orientalis” pomogły w remoncie 100 mieszkań i 37 miejsc pracy. Udało się również zorganizować dwa transporty mleka w proszku dla najmłodszych. Od roku wspieramy też 40 dzieci z Bejrutu, w ramach programu stypendialnego „Pierwszy Krok”. Łączna wartość udzielonej pomocy to ponad 680 tysięcy złotych. Najważniejsze jest jednak to, że za każdym razem to zaangażowanie w historię konkretnych ludzi, dla których ta pomoc odmienia życie.

Zobacz raport z dwuletnich działań w Bejrucie: Solidarni z Bejrutem 2 lata Misji.

Wojna w Ukrainie pogłębiła i tak już trudną sytuację mieszkańców Libanu. Wstrzymywane przez Rosję transporty zboża powodują, że mieszkańcom Bliskiego Wschodu brakuje chleba. Cały czas zmagają się z wielkim kryzysem gospodarczym, politycznym i społecznym. Nie zapominajmy o mieszkańcach Libanu. Bądźmy „Solidarni z Bejrutem”.

Przeczytaj list napisany przez wolontariuszy Domus Orientalis Lebanon do mieszkańców archidiecezji łódzkiej: list z Bejrutu 052022.

Pomoc w Bejrucie można wspierać przyłączając się do naszych zbiórek: na Facebooku lub na stronie Caritas.

Wpłaty tradycyjnym przelewem:

90-507 Łódź, ul. Gdańska 111
Bank Pekao S.A. V O/Łódź
PLN 48 1240 1545 1111 0000 1165 5077
EURO: 05 1240 1545 1978 0000 1165 5181
USD: 13 1240 1545 1787 0000 1165 5178
SWIFT: PKOPPLPW

z dopiskiem „Solidarni z Bejrutem”.