Ogrody Libanu w Łodzi

Tomasz Kopytowski
20 maja 2024
Ogrody Libanu w Łodzi
W sobotę, 11 maja, w klubokawiarni Fratelli tutti w Łodzi, odbył się wernisaż wystawy „Ogrody Libanu – woda, źródło, życie”. Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Dom Wschodni – Domus Orientalis, z którym Caritas Archidiecezji Łódzkiej prowadzi projekty pomocowe w Libanie, Syrii i na Ukrainie.
Łódź jest trzecim miastem, oprócz Bytomia i Chorzowa, gdzie zobaczyć można II edycję projektu Ogrody Libanu. Spotkanie z udziałem kuratora wystawy – Magdaleny Sontag, odbyło się wokół 34 prac 14 polskich twórców, których wrażliwość, talenty i otwarte serca namalowały Ogrody Libanu. Mamy nadzieję, że podobnie jak w I edycji, prace znajdą swoich mecenasów, a zebrane dzięki temu środki pieniężne pozwolą zorganizować II edycję „Młodych Ogrodach Libanu”, w Bejrucie. Wystawa w Łodzi potrwa do 7 czerwca
Łódzka Caritas i Dom Wschodni od kilku lat prowadzą wspólne działania na rzecz mieszkańców Bliskiego Wschodu – w Syrii i Libanie. Programem stypendialnym #PierwszyKrok objętych jest 320 dzieci w Aleppo, w Syrii i niemal 70 dzieci w Bejrucie i na południu Libanu. Obie organizacje fundują odbudowę mieszkań i miejsc pracy po wybuchu w porcie w Bejrucie oraz trzęsieniu ziemi w Syrii i Libanie. Ważną częścią działalności jest ciągłe budowanie relacji pomiędzy wspólnotami w Polsce i na Bliskim Wschodzie oraz wspólnych projektów kulturalnych i artystycznych.
Możesz wspierać pomoc mieszkańcom Bejrutu: https://www.caritas.lodz.pl/zbiorki/solidarni-z-bejrutem
Zdjęcia: Piotr Drzewiecki