Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

Anna Maciejewska
15 lutego 2025
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027

12 grudnia 2022 r. Komisja Europejska zatwierdziła Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 (FEPŻ). Program będzie realizowany przez najbliższe 7 lat – do 2029 r., a jego łączny budżet to aż 583 mln EUR.

Za wdrażanie Programu odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca (IZ). Instytucją pośredniczącą (IP) jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR)

 

Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 Podprogram 2024 jest współfinasowany z Europejskiego Funduszu Społecznego+.

Caritas Archidiecezji Łódzkiej uczestniczy od  kwietnia 2024 r.

Program realizowany jest w okresie 02.2025 – 09.2025. Dystrybucja artykułów spożywczych do osób potrzebujących planowana jest w okresie 03.2025 -09. 2025. Program obejmuje zakup i dystrybucję żywności wśród osób najbardziej potrzebujących oraz działania towarzyszące mające na celu włączenie społeczne osób najbardziej potrzebujących.

 

Cel programu:

  • przeciwdziałanie deprywacji materialnej przez udzielanie pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym oraz zapewnianie środków towarzyszących, wspierających ich włączenie społeczne.

Zadania i działania realizowane w programie: 

  1. Organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich regionalnych i lokalnych;
  2. Racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPR oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym;
  3. Przekazanie artykułów spożywczych osobom potrzebującym (ubogim, rodzinom wielodzietnym, osobom w kryzysie bezdomności, migrantom – zgodnie z art. 7 Ustawy i pomocy społecznej), zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej;
  4. Prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących, zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne
  5. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności poprzez udostępnienie osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami Programu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn.

Grupa docelowa:

Z pomocy żywnościowej mogą skorzystać osoby i rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej, spełniające kryteria:

  • przynajmniej jedną z przesłanek z art. 7 Ustawy o pomocy społecznej;
  • w okresie do 31.12.2024 dochód nie przekracza 265% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej tj. 2.056,40 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1.590,00 PLN dla osoby w rodzinie.
  • w okresie od 01.01.2025 kryteria dochodowe wynoszą odpowiednio 2 676,50 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 2 180,95 PLN dla osoby w rodzinie.

Pomoc mogą uzyskać osoby najbardziej potrzebujące, które otrzymały skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej.

Przewidziane efekty i rezultaty:

  • zmniejszenie deprywacji materialnej osób najbardziej potrzebujących oraz ich włączenie społeczne poprzez realizację wspierających środków towarzyszących, takich jak: warsztaty edukacyjne oraz doradztwo indywidualne w zakresie dietetyki, prowadzenia gospodarstwa domowego oraz integracji społecznej.

WARTOŚĆ ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH FEPŻ: 168 319 183,50 PLN

WARTOŚĆ DOFINANSOWANIA Z TYTUŁU KOSZTÓW ADMINISTRACYJNYCH, TRANSPORTU I MAGAZYNOWANIA:

  • WARTOŚĆ OGÓLNA: 11 782 342,84 zł
  • w tym ze środków europejskich 10 604 108,55 PLN
  •  z budżetu krajowego 1 178 234,29 PLN

WARTOŚĆ DOFINANSOWANIA Z TYTUŁU ŚRODKÓW TOWARZYSZĄCYCH:

  • WARTOŚĆ OGÓLNA: 11 782 342,84 zł
  • w tym ze środków europejskich 10 604 108,55 PLN
  •  z budżetu krajowego 1 178 234,29 PLN 

WARTOŚĆ DOFINANSOWANIA Z TYTUŁU KOSZTÓW DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI Z DAROWIZN I KOSZTÓW BEZPOŚREDNIO Z TYM ZWIĄZANYCH:

  • WARTOŚĆ OGÓLNA: 10 058 219,70 PLN 
  • w tym ze środków europejskich 9 052 397,73 PLN  

z budżetu krajowego 1 005 821,97 PLN Co można otrzymać w ramach pomocy z POPŻ ?

Zestaw produktów żywnościowych na 1 osobę obejmuje definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego: Minimum kilka (tj. co najmniej trzy) artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydanych jednorazowo a wchodzących w skład zestawu w Podprogramie 2024.

  • Zestaw artykułów spożywczych w Podprogramie 2024 obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 39,6 kg,.
  •  Obecnie bez kaszy jęczmiennej, która ma być dostarczana nieco później szacunkowa wartość paczki dla 1 odbiorcy pomocy żywnościowej to 261,13 zł

Artykuły warzywne i owocowe:
– groszek z marchewką 2,00 kg,
– koncentrat pomidorowy 1,12 kg,
– dżem truskawkowy 1,50 kg

Artykuły skrobiowe:
– 
makaron jajeczny świderki 3,00 kg,
– mąka pszenna 4,00 kg,
– kasza jęczmienna 2,00 kg,(dostawa będzie realizowana po rozstrzygnięciu kolejnego postępowania przetargowego i podpisania przez OPO aneksu do umowy z KOWR)
– płatki owsiane 1,50 kg,
– herbatniki maślane 0,60 kg,
– kawa zbożowa rozpuszczalna 0,40 kg,

Artykuły mleczne:
– 
mleko UHT 7,00 l,
– ser podpuszczkowy dojrzewający 1,20 kg,

Artykuły mięsne:
– 
szynka wieprzowa mielona 1,50 kg,
– szynka drobiowa 1,50 kg,
– pasztet wieprzowy 0,64 kg,
– szprot w oleju 0,85 kg,

Cukier:
– cukier biały 4,00 kg,
– miód nektarowy wielokwiatowy 0,80 kg;

Tłuszcze:
– olej rzepakowy 4,00 l,

Dania gotowe:
– fasolka po bretońsku 2,00 kg.

Gdzie i kiedy wydawana jest żywność ?

PLACÓWKI ( OPL):

  • Punkt Pomocy Charytatywnej, ul. Wólczańska 108, 90-522 Łódź, tel. 42 6375350 w. 203
  • Parafialny Zespół Caritas w parafii pw. Chrystusa Króla, ul. Aleja Bandurskiego 55, 90-020 Łódź, tel. +48 606 999 146
  • Parafialny Zespół Caritas w parafii pw. Matki Bożej Anielskiej, ul. Rzgowska 41a, 93-015 Łódź, tel. +48 512 347 527
  • Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Woli Krzysztoporskiej, ul. Szkolna 6, 97-371 Wola    Krzysztoporska 44 6163284

LINK DO MEDIÓW SPOŁCZNOŚCIOWYCH:

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie

Program jest realizowany przez SIEĆ ORGANIZACJI PARTNERSKICH: 

IZ – Instytucją Zarządzającą programem jest Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

IP – Instytucją Pośredniczącą jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa

OPO – organizacje partnerskie o zasięgu ogólnopolskim: Federacja Polskich Banków Żywności jest jedną z pięciu organizacji, obok: Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej, Caritas Polska, Polskiego Czerwonego Krzyża, Kościoła Staropolskiego w RP

OPR – organizacje partnerskie regionalne wchodzące w skład struktury OPO lub ich organizacje członkowskie, do których wykonawcy będą dostarczać artykuły spożywcze w celu dalszej dystrybucji do OPL lub bezpośrednio do osób najbardziej potrzebujących

OPL – organizacje partnerskie lokalne wchodzące w skład struktury OPR lub inne organizacje charytatywne, związki wyznaniowe, ośrodki pomocy społecznej bezpośrednio przekazujące pomoc żywnościową osobom najbardziej potrzebującym

OPS – Ośrodek Pomocy Społecznej kwalifikuje osoby potrzebujące do pomocy żywnościowej i działań towarzyszących. OPS w uzasadnionych przypadkach może pełnić rolę OPL

PODSTAWA PRAWNA

Zapoznaj się z poniższymi linkami. Znajdziesz tam ważne informacje o Programie.

  • Akty Prawne dot. FEPŻ 2021-2027 – LINK
  • Wytyczne Instytucji Zarządzającej FEPŻ PP 2024 – LINK
  • Pytania i odpowiedzi Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej – LINK

 

 

 

 

 

Wspierają nas