Bez Reszty 2021 | Tomasz Kopytowski

Na codzienne zakupy 2021/2022

karta_biedronka_2021_1Fundacja Biedronki, Caritas Polska i Caritas diecezjalne uruchomiły największy niepubliczny program pomocy dla seniorów „Na codzienne zakupy”. Obejmuje on około 10 tysięcy seniorów w całej Polsce, którzy zmagają się z problemami finansowymi, niepełnosprawnością czy samotnością. Caritas Archidiecezji Łódzkiej przekazała 250 kart seniorom, którzy znajdują się pod opieką Parafialnych Zespołów Caritas i innych grup charytataywnych w parafiach. IV edycja programu zakończy się w styczniu 2022 roku.

Gra miejska "Dobroczynność w Łodzi"

gra_miejska_początekCaritas Archidiecezji Łódzkiej zaprasza do udziału w grze miejskiej "Dobroczynność w Łodzi", która została przygotowana przez firmę eDialog sp. z o. o. we współpracy z naszą Caritas. Gra powstała, by pokazać ile dobra działo się w Łodzi przez lata, gdzie ludzi różnych wyznań łączyła właśnie dobroczynność i pomoc drugiemu człowiekowi. Zapraszamy w tę podróż, zapraszamy do poznania historii Łodzi wielu kultur i wielkich łodzian.

Chłopiec w Oknie Życia w Łodzi

Okno życia 05042021W Poniedziałek Wielkanocny, 5 kwietnia 2021, o godz. 18:25, w domu sióstr urszulanek w Łodzi, przy ul. Obywatelskiej 60, rozległ się dzwonek informujący o otwarciu Okna życia. Siostry znalazły w nosidełku chłopca. - Według naszej oceny chłopiec ma około 5 miesięcy. Był starannie ubrany, uśmiechał się, gaworzył – opowiada s. Anna Baranowska, pielęgniarka w domu Sióstr Urszulanek Serca Jezusa Konającego w Łodzi. - Ochrzciłyśmy go "z wody", nadając mu imię Antoni. Zgodnie z procedurą, sporządzony został policyjny protokół ze zdarzenia. Następnie dziecko trafiło do szpitala, gdzie zostało zbadane. Mały Antoś będzie oczekiwał na adopcję w rodzinie zastępczej. To już piąte dziecko w Oknie życia przy ul. Obywatelskiej. W ciągu ostatniego półrocza, trafili tu trzej chłopcy - w październiku i grudniu.

Rozliczymy Twój PIT

1procent_240Trwa okres rozliczeniowy podatku za 2020 rok. Każdy, kto chce rozliczyć swój podatek za 2020 rok może zgłosić się do jednej z placówek Caritas Archidiecezji Łódzkiej w Łodzi. Oprócz rozliczenia podatku i przekazania 1%, Caritas może również przesłać rozliczoną deklarację do urzędu skarbowego drogą elektroniczną. Zachęcamy też do skorzystania z bezpłatnego, sprawdzonego przez lata programu e-pity, który dostępny jest on-line. Można również pobrać go z naszej strony na swój komputer.

Wielkanocne Dzieło Caritas 2021

WDC202112 tysięcy wielkanocnych świec i 6 tysięcy baranków z białej czekolady przygotowała Caritas Archidiecezji Łódzkiej w ramach Wielkanocnego Dzieła Caritas. Świece – paschaliki i pisanki oraz baranki dostępne są w parafiach archidiecezji łódzkiej oraz w niektórych szkołach, w których działają Szkolne Koła Caritas. Łódzka Caritas kolejny raz zaprasza do włączenia się w Wielkanocne Dzieło Caritas. Pieniądze pozyskane z akcji podzielone zostaną pomiędzy parafie, szkoły i Caritas, by wspomóc na święta najbardziej potrzebujących.